WAAROM IS MIJN HANDICAP OMHOOG GEGAAN?
zaterdag, 06 maart 2021 07:09

WAAROM IS MIJN HANDICAP OMHOOG GEGAAN?

Door de invoering van het Wereld Handicap Systeem, waarbij een handicap anders wordt berekend dan vroeger, is de handicap van veel spelers gestegen. Een aantal spelers is hierover heel teleurgesteld. Het is voor sommigen demotiverend maar dat hoeft het niet te zijn. In de EGA-handicapberekening werd na een qualifying ronde of wedstrijd alleen je nieuwe score berekend  door het aantal stablefordpunten. Daarbij werd geen rekening gehouden met het totaal aantal slagen dat je gemaakt had. Dat is bepalend geworden voor de transitie naar het WHS en dat kan behoorlijk hoger uitvallen. De handicapverhoging is relatief. De handicap van alle golfers is per 1 maart “gereset”op basis van het WHS-systeem. Dat betekent niet dat iemand opeens slechter is dan vroeger.

 

In het WHS is het met een EGA-handicap net onder 36 niet langer zo dat de handicap niet meer kan stijgen boven de 36. De grens van 36 is vervallen. Scores slechter dan handicap 36 zullen dus belangrijk gaan stijgen bij de introductie van het WHS.

Wil je een handicap die klopt? Zorg dan dat er minimaal 9 scores in je handicapgeschiedenis staan. Pas als iemand negen of meer scores heeft staan, wordt een WHS-handicap betrouwbaar.

Je kunt met een paar goede scores  heel snel je handicap verlagen, sneller dan vroeger. En als je extreem goed speelt – een zogeheten exceptionele score inlevert – dan beloont het WHS dat met een extra verlaging.

 

Je handicap zal in veel gevallen niet omhoog gaan als je een slechte dag hebt. Want als die slechte score niet gaat behoren tot de 8 scores die je WHS-handicap bepalen, verandert je handicap niet. Maar er is wel een tip: blijf op slechte dagen voor elk punt knokken. In het EGA-tijdperk deed het er niet toe of je 21 of 30 Stablefordpunten scoorde, je handicap steeg in beide gevallen maar met 0,1 punt. Want soms zal een slechte score nooit gaan behoren tot de beste 8 scores die de WHA-handicap van een speler bepalen, maar soms wel. En in dat geval stijgt een handicap met 30 stablefordpunten veel minder hard dan 21 stablefordpunten.

 

Kijk voor meer details op golf.nl/whs.

 

Rehaco

Cuny Out

 


Golfbaanstatus